Z żalem żegnamy Jana Statucha

Dnia 15 sierpnia 2014 roku zakończył żywot ziemski Jan Statuch, kolega, w latach 2011-2013 Zastępca Prezesa Zarządu Fundacji Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu, od połowy roku 2013 - wolontariusz, zawsze energiczny, systematyczny i zorganizowany, współtwórca programu "Tak dla transplantacji", sam żyjący z drugim serduszkiem.

I właśnie ono nie wytrzymało napięcia, szeregu inicjatyw i spraw do załatwienia i odmówiło działania. Działania, które wspólnie z innymi wolontariuszami i pacjentami po przeszczepach, prowadził od kilkunastu lat. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie operacja transplantacji serca, którą przeszedł 12 lat temu właśnie w SCCS w Zabrzu.

Pozostawił po sobie spuściznę, której nikt nie zabierze - propagowana przez niego i szereg innych wolontariuszy idea transplantacji narządów na terenie naszego kraju i nie tylko, odbija się szerokim echem w mediach lokalnych, regionalnych i krajowych.

Dziękujemy, że byleś z nami, że przekonywałeś, że każda najmniejsza rzecz ma znaczenie i że pomocy świadczonej na rzecz pacjentów po transplantacji, wsparcia psychologicznego, dzielenia się swoimi doświadczeniami, nie da się przecenić. A ilu ludzi dało się przekonać podczas tych lat do świadomego dawstwa narządów, nie da się policzyć, ile istnień ludzkich dzięki temu uratować - to jest i pozostanie bezcenne.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się we wtorek, 19 sierpnia 2014 o godz. 14.00 w Sandomierzu, w Kościele Podwyższenia Krzyża Św.

Z wyrazami serdecznego żalu.

Zarząd, pracownicy i wolontariusze Fundacji Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu