XIV finał Kampanii społecznej „Drugie Życie”

XIV finał Kampanii społecznej „Drugie Życie”

Zapraszam serdecznie do lektury...

8 czerwca br. w Szpitalu Wojewódzkim w Poznaniu, który świętuje jubileusz 50-lecia miała miejsce gala finałowa XIV-tej edycji Kampanii społecznej „Drugie Życie” 2021/2022, która ma na celu promowanie przeszczepiania narządów, informowanie o korzyściach, które niesie za sobą ta terapia oraz edukacja w zakresie zagadnień medycznych, prawnych i etycznych związanych z przeszczepianiem narządów w naszym kraju. Jest ona adresowana do uczniów szkół ponadgimnazjalnych.

Organizatorem kampanii jest firma Fresenius Medical Care Polska, największy światowy dostawca produktów i usług dla pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek.

Ekspertem medycznym kampanii jest Pan Dr hab. n. med. Maciej Głyda, ordynator Oddziału Transplantologii i Chirurgii Ogólnej Szpitala Wojewódzkiego w Poznaniu, transplantolog, Wojewódzki Konsultant w dziedzinie Transplantologii Klinicznej w Wielkopolsce i Lubuskiem.

Fundacja Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu od lat wspiera działania Kampanii jako partner ogólnopolski, a jej wolontariusze z Wielkopolski – pacjenci po transplantacji i retransplantacji serca biorą udział w spotkaniach z młodzieżą, dzieląc się swoją historią i potwierdzając, że transplantacja nie tylko ratuje życie, ale pozwala normalnie funkcjonować.

Ta edycja była naprawdę wyjątkowa. Młodzież wykazała się niesamowitą kreatywnością organizując niezwykle ciekawe konkursy, spotkania, happeningi zarówno w ramach swoich szkół jak i wchodząc w lokalne społeczności.

Kapituła, której zadaniem jest ocena przesłanych raportów z podjętych działań miała niezwykle trudne zadanie, aby wyłowić laureatów tegorocznej edycji.

Po długich obradach i głosowaniu udało się wskazać zwycięzców, oraz zdecydowano o kilku wyróżnieniach i nagrodach specjalnych.

I tak laureatami tegorocznej edycji zostali:

• Zespół Szkół Mechanicznych im. KEN w Poznaniu,
  • Szkoły im. I. J. Paderewskiego prowadzone przez Edukację Lubasz,
  • Zespół Szkół Rolniczych w Środzie Wielkopolskiej.

Wyróżnienia trafiły do:

• Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Ustawicznego w Koninie za promowanie transplantacji w mediach tradycyjnych,
  • Liceum Ogólnokształcącego w Pleszewie za „kinową” akcję promowania transplantacji,
  • Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych we Wrześni, za postęp i rozwój w działaniach na rzecz transplantacji.

Oficyna Wydawnicza „G&P”, którą reprezentował Karol Prętnicki przekazała nagrody specjalne dla:

• Zespołu Szkół Mechanicznych im. KEN w Poznaniu oraz koordynatora ks. Krystiana Gramzy za kreatywność, konsekwencje i ogrom przeprowadzonych akcji,
  • Zespołu Szkół Rolniczych w Środzie Wielkopolskiej za wrażliwość i pomysł na filmową promocję transplantacji,
  • Liceum Ogólnokształcącego w Pleszewie za ogrom pracy włożony w przygotowanie akcji kinowej i zintegrowanie lokalnego środowiska pod wspólnym hasłem: Transplantacja jestem na TAK!
  • Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących we Wrześni za kolejny rok działań, by docenić rozwój i zaangażowanie uczniów,

Gratulując raz jeszcze wszystkim szkołom, które wzięły udział w tej XIV edycji kampanii, za zaangażowanie w promowanie dawstwa organów, bardzo serdecznie chciałabym podziękować organizatorom tej akcji społecznej „Drugie Życie”, za to, że mogę od samego początku jej trwania w niej uczestniczyć wnosząc swój skromny wkład w szerzenie tej idei.

Dziękuję Fundacji Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu za zaufanie i możliwość jej reprezentowania w tej ważnej akcji społecznej

To wielki dla mnie zaszczyt i odpowiedzialność.

Wolontariusz Fundacji SCCS,  Renata Maternik (17 lat po przeszczepie serca)

Warto obejrzeć: