SIŁA POMOCY! Wolontariuszki Roku 2020

Dla serc szlachetnych najwyższą rozkoszą, gdy drugim radość w niedoli przynoszą.
- Adam Asnyk

Wolontariat - Bo lubię!, bo dobrze się z tym czuje! Każdy uśmiech mały gest, to dziś dla mnie złoto jest!
Ten wysiłek daje moc by uwierzyć, że jest ktoś, kto Cię potrzebuje, czeka na Ciebie...
Twoje dobre słowa, uśmiech, rady, to że Jesteś...
Nieważne gdzie, ważna jest twoja obecność, ona dodaje skrzydeł!
Zwiędnięte kwiaty nagle ożywają na Twój widok.
Zrozumienie wydarzeń na łące, wysłuchanie i wczucie się w nie dodaje otuchy,
jest jak łyk zimnej wody w upalne dni.
Jesteś nauczycielem ale i uczniem - pamiętaj o tym! To co kwiaty Ci dają tego nie da się wyrazić...
Panuje tu miłość i zrozumienie. Chociaż Jesteś małą cząstką w świecie, bądź dumny!
Pełen optymizmu, radości, szczęścia Stajesz się bogatszy o doświadczenia...
To TY,  nikt inny jesteś WOLONTARIUSZEM...

Nie pamiętam dokładnie daty kiedy przyszła do mnie do biura i cichutko ale z uśmiechem zapytała czy może wziąć udział w wyjeździe do Zakopanego. Jest krótko po przeszczepie serca ale kiedy była zdrowa chodziła po górach i… . No i tak to się zaczęło…

Nie jestem w stanie zliczyć tych wszystkich akcji, w których Renata uczestniczyła. Pewnie dziesiątki. Jednak to, co zapamiętam, to, że nigdy nie była sama. Towarzyszyły jej: pogoda ducha, promienny uśmiech, ogromna empatia i wiara, że najważniejszy dla człowieka jest drugi człowiek i że miłość pokona wszystko.
We wszystkich akcjach wiosennych, świątecznych, z okazji Dnia Dziecka, Mikołajek Renatce towarzyszył syn, mąż, a później zaprzyjaźniła się z  Beatką Olejnik (po przeszczepie płuc więc z nowymi „przenosi góry” prowadząc jednocześnie strony poświęcone transplantacji na portalach społecznościowych) i od tego czasu, radosne,  kolorowo przebrane, zawsze z dobrym słowem dla dzieci – najmłodszych pacjentów, rodziców, dorosłych pacjentów oddziałów SCCS.

Biorą czynny udział w akcjach sportowych „Fitness dla zdrowia” promujący zdrowy tryb życia i ideę transplantacji, uczestniczki półmaratonu Zarządu Stowarzyszenia na rzecz Integracji „Podaj rękę” w Raciborzu.
Uczestniczki rajdu rowerowego promujący ideę transplantacji „Wheelerem do Wisły”. Współorganizatorki oraz prelegentki podczas spotkań z młodzieżą w ramach programu „Tak dla transplantacji”, na których omawiane są zagadnienia związane ze świadomym dawstwem i transplantacją narządów: Zabrze, Wieluń , Rybnik, Lubliniec, Gliwice.
Uczestniczki warsztatów „Bliżej transplantacji” skierowanej do młodych ludzi oraz ogólnopolskich akcji promujących ideę transplantacji narządów takich jak : „Bieg po nowe życie” w Wiśle, bieg „Podziel się życiem” w Jarosławcu.

Pomimo, że obie mieszkają w innych miejscowościach, to najbliższe sercu jest im Zabrze, ICH Betlejem. To tutaj spędzają najwięcej wolnego czasu.
Pacjenci czekają na odwiedziny uśmiechniętych dziewczyn by choć na chwilę zapomnieć o chorobie.
Nowa rzeczywistość zmieniła wszystkim plany i dziewczyny zamieniły odwiedziny na przygotowywanie prezentów dla najmłodszych by później przekazać na oddziały. Są niestrudzonej w swej pracy.

Dziękuję za wszystko co robicie dla innych, którzy potrzebują pomocy i gratuluję otrzymania tutułu WOLONTARIUSZA ROKU 2020 otrzymanego 11.12.2020r.

Alicja Chachaj