Miliony dzieci zawdzięczają jej wiele w kwestii zdrowia

Miała nieprawdopodobną zaletę. Potrafiła niezwykle trafnie diagnozować wady serca u dzieci tylko na podstawie badania stetoskopem. Miała niewiarygodny słuch.

Była uczciwa do szpiku kości. Nigdy nie chciała przyjąć żadnego prezentu.
Raz zdarzyło się, że ktoś przed świętami z wdzięczności zostawił jej szynkę.
Zostawił i wyszedł. Chciała ją natychmiast odesłać.
Tylko jak, skoro szynka się pod drodze zepsuje.
Więc ten jedyny raz w drodze wyjątku "przyjęła" prezent i podzieliła tę szynkę między pracownikami.

Odeszła dzisiaj, 10.12.2020r. doktor Lili Goldstein, wybitna lekarka, ekspertka w dziedzinie wrodzonych wad serca u dzieci i twórczyni Kliniki Kardiologii Dziecięcej w Zabrzu.
Uratowała życie milionom polskich dzieci. Doktor Lili Goldstein była absolwentką Akademii Medycznej w Łodzi.

Urodziła się w Łodzi. Pochodziła z rodziny o żydowsko-niemieckich korzeniach, ale czuła się Polką. Przez rodowód specjalistka miała problem z dostaniem się na wymarzone studia medyczne. Ostatecznie udało jej się ukończyć Akademię Medyczną w Łodzi.
W latach 60. była laureatką prestiżowego stypendium British Council w Londynie. Po powrocie pogrążyła się w depresji. Była świadoma, że pomimo wysiłków, nie będzie w stanie zapewnić polskim pacjentom tak zaawansowanych usług medycznych. W 1968 roku straciła pracę na macierzystej uczelni, przez co zdecydowała się na wyjazd do Holandii.

W 1986 r. prof. Bożena Hager-Małecka zaproponowała jej, by przyjechała do Zabrza i w Wojewódzkim Ośrodku Kardiologii (Śląskie Centrum Chorób Serca) kierowanym wówczas przez prof. Stanisława Pasyka stworzyła klinikę dla dzieci. Początkowo odmówiła. Nie chciała opuszczać rodziny w Łodzi.
– Prof. Hager-Małecka ją przekonała, że praca w poradni to za mało przy jej zdolnościach. Powiedziała: „Lilka, trzeba coś po sobie zostawić!” – mówi prof. Jacek Białkowski, który objął po dr Goldstein kierowanie Kliniką Kardiologią Dziecięcą w Zabrzu.

Ona sama wspominała to tak: - Zmieniłam zdanie, kiedy zobaczyłam, że w Zabrzu będzie dobry sprzęt i mnóstwo dzieci potrzebujących pomocy. Wreszcie mogłam robić to, czego najbardziej pragnęłam. Dr Lili Goldstein pokochała Śląsk.
Dzięki niej wielu lekarzy podniosło kompetencje, a na Śląsku odbywały się coraz bardziej skomplikowane operacje.

Doktor Lili Goldstein miała 94 lata. Bliskim, przyjaciołom, współpracownikom oraz pacjentom składamy najszczersze kondolencje.

Zarząd i Wolontariusze Fundacji SCCS