IV Edycja Akcji "Poduszka dla Maluszka"

Fundacja Śląskiego Centrum Chorób Serca organizuje w dniach 27.10.2014 - 21.11.2014 na terenie województwa śląskiego i małopolskiego IV edycję akcji "Poduszka dla Maluszka".

W jej ramach uczniowie szkół podstawowych i ponadpodstawowych kilkunastu miast i gmin województwa małopolskiego i śląskiego uczestniczą w swoich szkołach w akcji, prowadzonej na rzecz dzieci leczonych na oddziałach kardiologicznych, kardiochirurgicznych i transplantacyjnych w polskich szpitalach. W każdej ze szkół wolontariusze zbierają datki, które posłużą do zakupu drobnych prezentów dla dzieci oraz zbierają nowe poduszki-przytulanki na ich rzecz.

Cel przedsięwzięcia jest szczytny, mając za zadanie zaangażowanie młodzieży w dziania wolontariackie i dobroczynne, jednocześnie sprawiając radość małym pacjentom szpitali. W ramach projektu dzieci przebywające w Szpitalu Powiatowym w Oświęcimiu i Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu otrzymają poduszki i drobne upominki.

Planujemy zaangażować Zakład Karny w Wojkowicach, którego penitencjariusze, w ramach resocjalizacji, przygotują kolorowanki i bombki choinkowe z papieru w ramach naszej akcji.

Dary przekaże dzieciom Mikołaj, który odwiedzi najmłodszych pacjentów 2 szpitali podczas corocznej grudniowej wizyty. Pozostałe środki Fundacja przeznaczy na dofinansowanie warsztatów rehabilitacyjnych i/lub wyjazdu integracyjno-sportowego dla dzieci i młodzieży po transplantacji narządów.

9 grudnia 2014 roku odbędzie się uroczysta konferencja - podsumowanie akcji w Oświęcimiu z udziałem władz miast, dyrektorów szpitali, dyrektorów szkół i wolontariuszy zaangażowanych w prowadzenie przedsięwzięcia. Konferencja syntezująca całe wydarzenie będzie ukoronowaniem miesięcznej pracy i podziękowaniem osobom zaangażowanym w jej prowadzenie (ok. 200 wolontariuszy).

Tegoroczną akcję objął patronatem Jego Ekscelencja Ksiądz Biskup Antoni Długosz, biskup pomocniczy archidiecezji częstochowskiej, związany z programem produkcji TVP Katowice dla dzieci pt. "Ziarno".