Gratulacje dla Profesora Piotr Przybyłowskiego

Prof. Piotr Przybyłowski członkiem Rady do spraw Ochrony Zdrowia przy Prezydencie RP

12 lutego br. w Pałacu Prezydenckim Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej Andrzej Duda wręczył nominacje na członków Rady do spraw Ochrony Zdrowia w ramach Narodowej Rady Rozwoju.

Jednym z członków Rady został prof. dr hab. n. med Piotr Przybyłowski, Dyrektor Medyczny oraz Koordynator Oddziału Kardiochirurgii, Transplantacji Serca i Mechanicznego Wspomagania Krążenia w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu oraz Członek Rady Fundacji SCCS.

Tuż po uroczystości odbyło się I posiedzenie Rady poświęcone problemom systemu ochrony zdrowia po pandemii.

Narodowa Rada Rozwoju jest gremium konsultacyjno-doradczym przy Prezydencie Rzeczypospolitej Polskiej. Jej założeniem jest stworzenie płaszczyzny dla debaty programowej nt. rozwoju Polski i wypracowanie stanowisk wykraczających poza horyzont bieżącej polityki. Zadaniem Rady jest formułowanie celów strategicznych oraz metod ich osiągnięcia poprzez analizowanie sytuacji w kluczowych dziedzinach funkcjonowania państwa, definiowanie wyzwań i wskazywanie zagrożeń w perspektywie przyszłości Polski.

Jako forum konsultacyjne Rada będzie przygotowywać dla prezydenta opinie, ekspertyzy, a także założenia merytoryczne do prezydenckich projektów ustaw.

Panie Profesorze - Gratulujemy z całego serca

chttps://www.prezydent.pl/kancelaria/nrr/sklad/sekcje/ochrona-zdrowia/pio...