Dzień Nauki w Zabrzu

Jak co roku, w połowie września, w Zabrzu odbędzie się kolejna edycja Dnia Nauki - tym razem X jubileuszowa

Gdzie: Park im. Poległych Bohaterów, ul. Dubiela 12, Zabrze

Kiedy:12 września od godziny 10.00 do 15.00

Zapraszamy wszystkich chętnych i ciekawskich!!!

Dzień Nauki ma charakter promocyjno-edukacyjny dla mieszkańców miasta, zwłaszcza młodzieży szkolnej. W sposób interaktywny, przystępny i niekonwencjonalny zachęca do bliższego poznania świata nauki i techniki, z którą spotykamy się w życiu codziennym.

Celem imprezy, w której udział co roku bierze blisko 30 wystawców, jest popularyzacja aktywności instytucji naukowo-badawczych, edukacyjnych i szkoleniowych, którzy zaprezentują bogatą ofertę edukacyjną wzbogaconą o szereg ciekawych pokazów i prezentacji, doświadczeń naukowych.

Na pewno nie zabraknie zabrzańskich instytucji kultury, placówek oświaty, w tym szkół wyższych.

Jak co roku pokaz ratownictwa medycznego z udzieleniem pierwszej pomocy zaprezentuje Stacja Pogotowia Ratunkowego w Zabrzu; policjanci z Komendy Miejskiej Policji w Zabrzu przedstawią wyposażenie samochodu technicznego i przekażą wiele cennych wskazówek dot. bezpieczeństwa. W tym roku będą obecne również przedstawiciele z Wojewódzkiej Państwowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej.

Sporo miejsca zostanie poświęcone na stoiska związane z ochroną i promocją zdrowia. Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii przedstawi postępy prac nad systemem wspomagania serca dla dorosłych i dla dzieci, robotem kardiochirurgicznym oraz wykorzystaniem inżynierii tkankowej w pracach nad protezą zastawki serca, opartej o komórki własne pacjenta. Podczas Dnia Nauki można zapoznać się również z osiągnięciami Fundacji Śląskiego Centrum Chorób Serca oraz Stowarzyszenia Transplantacji Serca koło Zabrze.

Dzień Nauki to także bogaty program artystyczny skierowany do mieszkańców Zabrza, kiedy zaprezentują się zespoły muzyczne i taneczne.

Tradycyjnie wydarzenie rozpocznie Hejnał Miasta Zabrze.

Organizatorzy imprezy: Miasto Zabrze

Partner przedsięwzięcia - Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religi.