Pierwsze w Polsce sztuczne serce bije w Pacjencie!

Zabrzański Zespół kardiochirurgów, 4 lipca przeprowadził pierwszą w kraju implantację sztucznego

serca u 66-letniego Pacjenta, zakończoną sukcesem!

W Zabrzu dokonano pierwszej w kraju implantacji sztucznego serca.

Ten trudny zabieg przeprowadzili lekarze ze Śląskiego Centrum Chorób Serca. Pacjentem był pan Mieczysław,

który wcześniej chorował na ciężką niewydolność krążenia, a wszystkie formy terapii okazały się w jego przypadku nieskuteczne.

33 lata temu, w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu prof. Zbigniew Religa dokonał pierwszego udanego przeszczepu serca w Polsce.

Teraz, w tym samym miejscu został dopisany nowy rozdział w historii polskiej transplantacji.

Kardiochirurdzy dokonali czegoś, czego w naszym kraju nie zrobił nikt przed nimi: przeprowadzili pierwszą w Polsce

transplantację sztucznego serca (TAH, czyli z ang. total artificial heart, co dosłownie znaczy "całkowicie sztuczne serce").

Lekarze w całości wycięli pacjentowi serce, a w jego miejsce wszczepili sztuczne, od którego pacjent jest całkowicie zależny.

TAH stanowi zamiennik całego serca. Jak informuje dr hab. Michał Zembala, nie wiadomo jeszcze, w jaki sposób urządzenie

wszczepione pacjentowi będzie refundowane. Trzeba przekonać się jak będzie się w naszych warunkach sprawdzało zarówno

pod względem medycznym, jak i ekonomicznym.

Dr hab. Michał Zembala ze Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu: Dla pacjenta z przeciwskazaniami do transplantacji serca w tamtej chwili jedynym ratunkiem był zabieg implantacji całkowicie sztucznego serca, czyli takiego plastikowego urządzenia, które zastępuje zarówno prawą jak i lewą komorę serca. Implantując to urządzenie liczymy na to, że ciśnienie w płucach, które dziś mamy, zmniejszy się do takiego poziomu, że będzie można bezpiecznie wykonać u tego pacjenta przeszczep serca.

Czytaj więcej na https://twojezdrowie.rmf24.pl/czlowiek/organy-wewnetrzne/serce/news-leka...